Arap atları, geçmişten günümüze kadar severek ve sıklıkla tercih edilmiş cinslerdir. Arap atları, at yarışlarında da performanslarını tüm dünyaya kanıtlamıştır. Arap atları, zekâsı, sadakati ve dayanıklılığı ile bilinmektedir. Kökenleri ise ilk çağlara kadar dayanmaktadır.
Arap atları, günümüzde neredeyse tüm at yarışlarında yer almıştır. Arap atları, genetik potansiyeli nedeniyle, Morgan, Amerikan Bineği, Endülüs Atı, Kırma, American Quarter, Appoloosa, Trakehner ve Oldenburg gibi birçok at cinsine de genlerini vermiştir.
Arap atları, biçimli başları ve yüksek kuyrukları sayesinde diğer cinslerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Arap atlarına Profilden bakıldığı zaman WV şeklinde bir kafa, küçük burun, geniş alın ve geniş burun delikleri görünmektedir. Boynu oldukça geniştir. Arap atlarının sırtında altı yerine beş bel omuru bulunduğu için sırtı daha küçüktür. Buna rağmen, ağır binicileri kolaylıkla taşıyabilir. En önemli ve belirgin olan özelliği de, doğal olarak havada duran kuyruklarıdır.
Arap atları, diğer birçok cinse göre çok daha ufaktır. Safkan olan Arap atları gri, fındık rengi ve kırmızı renkte olmaktadırlar. Arap atlarının tüy renkleri değişse bile, deri renkleri her zaman siyahtır. Siyah renkteki deriler, atları güneş ışınlarına karşı korumaktadır.
Çok fazla dayanıklı olan Arap atları, yüksek süzülme kabiliyetine sahip oldukları için yol tutuşları iyidir. Arap atlarının dengesi oldukça iyidir ve hızlı kalkış yeteneği vardır.
Arap atları kolay öğrenirler ve sahiplerinden gördükleri sevgiye çok kolay bir şekilde karşılık verirler. Bu durum Arap atlarını hem evcil hem de vahşi yapmaktadır. Düzensiz veya gereğinden fazla eğitim gören Arap atları çok kolay bir şekilde hırçınlaşabilir.